Dacă discutaţi despre destituirea dintr-o funcţie publică (probabil că a fost vorba despre eliberare din funcţie), înseamnă că aţi fost funcţionar public iar litigiul s-a judecat potrivit dispoziţiilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
Instituţia publică este obligată să pună în executare hotărârea instanţei
fără să îi solicitaţi dvs. asta în termen de 30 de zile de la data pronunţării hotărârii din recurs (art. 24, alin. 1 din Legea nr. 554/2004). După trecerea acestui termen, dacă instituţia nu s-a conformat hotărârii, puteţi să solicitaţi instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să dispună amendarea conducătorului instituţiei cu o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere.
Aveţi dreptul şi la penalităţi, în condiţiile art. 894 din Codul de procedură civilă. Această cerere se judecă de urgenţă, în camera de consiliu. Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive pronunţate de instanţa de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei. Accesaţi link-ul de mai jos şi citiţi articolele 24 şi 25 din Legea nr. 554/2004:
[ link extern ]
Sigur că puteţi alege să legalizaţi hotărârea primei instanţe şi să o depuneţi la instituţie, solicitând aplicarea acesteia. Este alegerea dvs.